News Update :

SHI-KA-SHE. LES GUERRES APATXES (I)

dijous, 6 de novembre del 2008

Cochise, o també conegut pel seu nom apatxe Shi-Ka-She que significa fusta dura, va néixer als volts de l'any 1812 i es va convertir en un dels cabdills de la revolució chiricagua a l'any 1861.
Habitant dels territoris de l'actual Arizona, l'infantessa de Shi-Ka-She, a l'igual que la de molts dels seus germans, va ser molt dura. En un temps en el que els enfrontaments amb l'exèrcit mexicà que s'havia proposat exterminar-los pagant suculentes quantitats de diners als caça recompenses i els colons eren continuats, va perdre tota la seva família i no va poder fruir d'una mica de pau fins l'any 1858, any en el que va ser anomenat cabdill del seu clan, els Chokonen i es va assentar als territoris de la frontera entre Mèxic i els Estats Units amb la ferma voluntat de mantenir la pau amb uns i altres aprofitant que aquells territoris s'havien annexionat a aquests últims i depenien del govern de Washington.
No obstant, la pau els hi va durar ben poc i l'any 1861, ell i cinc integrats del seu clan, van ser injustament acusats del segrest d'un nen blanc. Tot i intentar de bona voluntat demostrar la seva innocència presentant-se voluntàriament al campament d'Apache Pass, va ser empresonat junt amb els altres cinc.
Ell, va aconseguir fugir i prendre's la justícia per la seva mà e intentar salvar als seus germans que no van tenir la mateixa sort que ell.
Amb un grup de fidels, Shi-Ka-She va agafar hostatges per mirar de fer un intercanvi, cosa a la que el tinent George N. Bascom es va negar en rotund provocant tal ira en Cochise que va acabar torturant-los fins la mort. A canvi, Bescom va fer penjar al seu germà i a dos dels seus nebots com a resposta. Finalment, la seva dona i els seus fills, també presoners, van ser alliberats.
Després d'aixó, finalment es va demostrar la seva innocència però el mal ja estava fet i els recels envers els blancs es van accentuar al comprovar, un cop més que aquest no acceptarien mai la seva forma de vida.
Shi-Ka-She va buscar aliances entre la resta de clans i fent servir el seu do innat per l'estrategia militar, els apatxes van fer un seguit d'incursions victorioses que van acabar amb la resistència no només del colons, sinó del mateix exèrcit americà que es veien incapaços de fer-los front.
Durant els anys següents i fins l'any 1870, any el que va ser empresonat, es va convertir en el màxim cabdill apatxe i va encapçalar la seva revolta.
Deportat a una reserva lluny del seu territori, no va trigar gaire a fugir amb un grup de fidels seguidors, descontent amb les condicions de vida que els hi propocionaven i es va refugiar a les muntanyes, desde les cuals, va tornar a organitzar un petit exèrcit, el suficientment gran com per tornar a posar contra les cordes a colons i militars.
De totes maneres, Cochise era plenament conscient que aquesta resistència acavaría tard o d'hora i aconsellat per l'únic blanc en qui confiava, finalment va entregar les armes a final de 1871 a canvi de poder-se quedar en la reserva del seu territori.
Tres anys després, va morir i va deixar de cap al seu fill que el va enterrar a les muntanyes.
Cochise o Shi-Ka-She, com preferiu, va ser un dels grans caps indis i un dels personatges més destacats de la seva historia.

Fonts consultades:
OSOBLANCO (Web)
Cohise, Jerónimo y los últimos indios libres (llibre. Autor: David Roberts-editoria Edhasa)
WIKIPEDIA (Web)

Share this Article on :
 

© Copyright LAY-NAH RUN 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.