News Update :

Mary, la Creek

dimarts, 1 de juliol del 2008

De vegades, no cal la lectura d'un llibre d'historia o d'un tractat sociològic per introduir-se en la realitat d'un poble, d'una situació o d'uns fets concrets i més, si el fet de llegir-los et provoquen una terrible somnolència perquè acostumen a ser bastant densos i amb potser massa informació.
Un bon recurs es la novel.la històrica o biogràfica. Normalment es basen en fets o personatges reals i acostumen a ser bastant fidels.

Un exemple de bona novel.la històrica es "Mary, la Creek" de l'historiador Dee Brown, el primer en donar veu als indis mitjançant la trentena de llibres que va escriure, entre els quals, el més destacat es sense dubte "Enterrad mi corazón en Wounded Knee", un relat de la conquesta de l'oest però amb ulls de nadiu que va canviar per sempre més la percepció que tothom tenia sobre ells.

En "Mary, la Creek", Brown ens narra el periple migratori de tota una generació, tenint com a personatge central a Mary, la Creek o Amayi, una dona venerada pel seu poble i que com tants altres, es va veure obligada a renunciar a la seva vida per la pressió dels colons blancs que una i altre vegada, trencaven o modificaven els tractats al seu gust i en benefici propi, per apoderar-se de les terres que ella i els seus avantpassats consideraven casa seva.

Com qualsevol lectura que es faci sobre aquest tema, la lectura no resulta agradable. Un genocidi d'aquella magnitud, no es una grata lectura, però si que gràcies als coneixements de Brown sobre la cultura dels nadius (va ser un autèntic erudit sobre el tema i molts dels seus amics, eren indis que havien "heretat" el llegat de l'home blanc), te paratges maquíssims en els que podem reviure els costums i la manera de viure d'aquells mal anomenats salvatges.

En resum, gràcies a la narració de Brown, reviurem un dels pitjors episodis de l'historia del salvatge oest i coneixerem una mica més la veritat dels fets que van acabar, com ja sabreu amb l'exintinció d'una de les maneres de viure que al menys per mi, considero més lògica i raonable com era el respecte per tot el que ens envolta i vivint integrat a la terra, com un eslabó més d'una immensa cadena.

Malauradament, el llibre es molt antic i costa de trobar. En algunes llibreries de vell, es pot trobar algun exemplar. Si en veieu algun, no ho dubteu i compreu-lo (sempre i quan no demanin una burrada, com acostuma a passar de vegades), no us penedireu.



Mary, la Creek

Dee Brown - 1982

Ed. Bruguera - 572 pag.


P.D.: Us penjo un video del grup Nightwish que van fer un tema bassat en aquest llibre.

Share this Article on :
 

© Copyright LAY-NAH RUN 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.